TATABAHASA   KATA KERJA

A.Kata Kerja Tak Transitif

Gariskan Kata Kerja Tak Transitif dalam ayat di bawah.

 

  1. Adik merangkak.
  1. Mereka menjerit.
  1. Saya bersenam.
  1. Air sungai itu mengalir.
  1. Ah Meng pandai menyanyi.
  1. Aziz termenung di dalam kelas.
  1. Sebuah lori terbabas ke dalam gaung.
  1. Sampah itu bertaburan di lantai.
  1. Sehelai kertas melayang apabila ditiup angin.
  1. Wanita yang mengandung itu ialah ibu saya.
B.Kata Kerja Transitif

 

Gariskan Kata Kerja Transitif

 

1.    Ibu memasak bubur di dapur.

2.        Kami minum air teh dan makan pisang goreng.

3.        Anita membaca buku cerita yang diberi oleh ayahnya.

4.        Hong Ying Yi mencuci kasut sekolahnya pada setiap hari Sabtu.

5.        Mereka sekeluarga akan pergi ke Kelantan dengan menaiki kereta api.

6.        Pasukan badminton negara  kita berjaya menjulang Piala Thomas pada tahun 1992.

C.Latihan

mengupas

menebar

membakar

mengisar

membaham

meraut

menjilat

membuang

mendukung

memarut

bersandar

menghiris

merebus

mendaki

menganyam

Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul.

  1. Mak Long  _______________________ kuih bahulu di dapur.
  1. Ibu _________________ kulit limau.
  1. Pekedai itu telah ______________________ tiga biji kelapa.
  1. Harimau itu _____________________ seekor anak kambing.
  1. Pak  sedang ____________________ jala di laut.
  1. Mak Siti  __________________ lada untuk memasak sambal.
  1. Raju ________________________ buluh untuk membuat wau.
  1. Puan Suzy sedang __________________ anaknya yang berusia dua tahun.
  1. Ah Long __________________________ sampah ke dalam tong sampah.
  1. Anak kucing itu _____________________ air susu yang tertumpah di atas lantai.
  1. Nenek __________________ ketupat dengan menggunakan dapur kayu.
  1. Kakak membantu ibu ___________________bawang di dapur.
  1. Lisa belajar ___________________ tikar daripada neneknya.
  1. Pemuda yang __________________ pada tiang lampu itu ialah seorang anggota polis.
  1. Pasukan pengakap itu berjaya __________________Gunung Kinabalu pada cuti
          sekolah yang lalu.

D.Bulatkan jawapan yang betul.



1. Puan Su mengangkat kain di  jemuran lalu ______________kain itu.

      A. mencuci               B. melipat                  C. memotong

2. Adik _______________ apabila ibu enggan membelikan anak patung mainan untuknya.

      A. melompat                        B. menyanyi              C. merajuk

3. Kipas angin di ruan g tamu ________________ ligat.

      A. berputar               B. bergerak               C. berjalan

4. Noni menolong ayah___________________ buah durian di dusun  datuknya.

      A. mengambil          B. membuang          C. mengutip

5. Darius sedang asyik _________________biskut yang baru dibelinya petang tadi.

      A. menelan               B. mengunyah          C. menyimpan

6.      Puan Linda ____________________ para tetamu dengan kuih –muih yang lazat.

A. menghidangi       B. menjual                 C. menuang

7.      Walaupun sudah berumur  21 tahun, Ayuni masih tidak pandai _________________ikan.

A. memotong                        B. mencincang        C. menyiang

8.      Raja mendapat tempat pertama dalam acara ________________ lembing.

A. merejam                B. melempar             C. membaling

9.      Pasukan rumah Biru bersorak sambil _______________piala yang dimenangi.

A. mengangkat        B. menjinjing              C. menjulang

10.  Ayah ________________adik menghampiri lombong terbiar itu.

A. menasihati                        B. melarang              C. meminta

KATA BANTU



Isi tempat Kosong dengan jawapan yang betul

A.    Kata Bantu Aspek

 

akan

belum

masih

pernah

sedang

sudah

telah

  1. Ibu ________________ menyiram pokok bunga di halaman rumah.
  1. Ah Meng ______________ tinggal di Taman Kota Jaya.
  1. Peperiksaan UPSR _____________ diadakan pada bulan September.
  1. Sui Khim ______________ menetap di Kuala Lumpur.
  1. Amar __________________ menghantar buku latihan Bahasa Malaysia.
  1. Ayah _________________ bertolak ke Ipoh pada malam tadi.
  1. Abang Amir _________________berpindah ke Pulau Pinanag.
B.      Kata Bantu Ragam

hendak

mahu

mesti

boleh

dapat

harus

1.      Adik sudah ______________ membaca dengan lancar.

2.      Nazri ______________menyiapkan latihan itu dengan cepat.

3.      Kita ________________ menghormati ibu bapa.

4.      Kumar dan Alif _______________ ke perpustakaan pada petang nanti.

5.      Azizi _______________ ke kedai untuk membeli sekilo gula pasir.

6.      Kita _______________ rajin belajar untuk memperoleh kejayaan yang cemerlang.

C.Pilih jawapan yang betul

1.      Danny masih ____________menghantar kerja sekolahnya.

A. pernah                   B. akan                       C. belum

2.      Afiq tidak ______________ mendapat tempat pertama dalam peperiksaan.

A. pernah                   B. belum                    C. mesti

3.      “ Kita ___________ menang pertandingan kali ini,” kata Cikgu Fahmi kepada anak

         buahnya.

       A. mesti                      B. mahu                     C. dapat

4.      Juniza masih tidak ____________ menjawab soalan Matematik itu.

A. pernah                   B. sudah                     C. dapat

5.      Cuaca kini agak panas kerana hujan ____________ lama tidak turun.

A. telah                       B. masih                     C. belum

6.      Razak __________ menjadi guru seperti ayahnya.

A. boleh                      B. mesti                      C. mahu

7.      Encik Goh ______________ makan ketika kami tiba di rumah mereka.

A. mesti                       B. sedang                  C. patut

8.      “Kita ______________ memenangi pertandingan akhir ini,” kata Harun penuh

       semangat.

A. mesti akan                        B. mesti boleh           C. mesti hendak

9.      Chan Lai _________________ memandu kereta kerana tiada lesen memandu.

A. belum boleh         B. belum hendak     C. akan boleh

10.  Pemenang tempat pertama ______________ hadiah wang tunai sebanyak RM300.00.

A. belum dapat        B. mesti sudah          C. akan dapat

11.  Kamu _________________ menyiapkan kerja itu kerana hari sudah petang.

A. mesti sudah           B.harus sudah           C. mesti akan

12.  Sampah itu ______________ busuk jika tidak dibuang.

A. harus sudah          B.mesti boleh                        C. mesti akan

13.  Rancangan televisyen itu _______________ tamat.

A. mesti sudah           B. mesti boleh           C. mesti akan

14.  Wazi ________________ menangis jika dia tahu tentang kemalangan yang menimpa

sahabat karibnya.

A. mesti sedang        B.mesti boleh                        C. mesti akan

    

15.  “Pakaian itu __________________ dipakai,” kata ibu kepada adik.

A. belum dapat        B. masih boleh          C. akan dapat

16.  Kapal terbang itu _______________ mendarat di lapangan terbang.

A. sedang hendak   B. belum hendak     C. masih boleh

17.  Buah mangga itu _______________ dimakan.

A. belum hendak      B. belum dapat        C. belum boleh

18.  Pihak polis _____________ menangkap pencuri itu.

A. masih boleh          B. belum hendak     C. belum dapat

19.  Kami ______________ pulang lagi.

A. masih boleh          B. belum hendak     C. akan dapat

20.  Pemenang kuiz ______________ melancong ke Jepun.

A. akan dapat           B. belum boleh         C. sedang hendak

Jawapan

Kata Kerja

 

A.Kata Kerja Tak Transitif

B.Kata kerja Transitif

C.Latihan isi tempat kosong

1.   merangkak

1. memasak

1.   membakar

2.   menjerit

2. minum / makan

2.   mengupas

3.   bersenam

3. membaca

3.   memarut

4.   mengalir

4. mencuci

4.   membaham

5.   menyanyi

5. menaiki

5.   menebar

6.   termenung

6. menjulang

6.   mengisar

7.   terbabas

7.   meraut

8.   bertaburan

8.   mendukung

9.   melayang

9.   membuang

10. mengandung

10. menjilat

11. merebus

12. menghiris

13. menganyam

14. bersandar

15. mendaki

D.Latihan Objektif

1.   C

2.   C

3.   A

4.   C

5.   B

6.   A

7.   C

8.   A

9.   C

10. B

KATA BANTU

                       

Soalan A

Soalan B

Soalan c

1.  sedang

1.  boleh

1.   C

2.  masih

2.  dapt

2.   A

3.  akan

3.  mesti

3.   A

4.  pernah

4.  hendak

4.   C

5.  belum

5.  mahu

5.   A

6.  telah

6.  harus

6.   C

7.  sudah

7.   B

8.   B

9.   A

10. C

11. A

12. C

13. A

14. C

15. B

16.A

17. C

18. C

19. B

20. A

UNIT 2- BAHAGIAN A

TAJUK : INDAHNYA SEKOLAHKU

Soalan Pemahaman ( buku teks m/s 15 )

  1. Siapakah yang menyampaikan syarahan itu ?
  1. Siapakah yang hadir dalam pertandingan syarahan tersebut?
  1. Apakah maksud sekolah selesa?
  1. Mengapakah murid yang belajar di sekolah selesa berasa senang hati?
  1. Mengapakah masalah disiplin tidak timbul di sekolah yang selesa?
______________________________________________________________________________________

 

 

Berikan maksud Simpulan Bahasa berikut:

1.      Senang hati = ______________________________________________________________

2.      Cepat tangan =____________________________________________________________

3.      Omong kosong= _____________________________________________________________

Penulisan Bahagian A (rujuk gambar di m/s 16)

Bina ayat berdasarkan perkataan yang diberi.

  1. cantik
_____________________________________________________________________________________

  1. wakaf
_____________________________________________________________________________________

3.   pancuran air

_____________________________________________________________________________________

4.   suasananya tenang

      _____________________________________________________________________________________

5.  bunga yang berwarna-warni

Penulisan Bahagian B

Soalan

Tulis karangan yang bertajuk “ Gotong –royong di sekolah saya “

Penulisan Bahagian C

Arahan: Tulis nilai murni yang kamu peroleh daripada petikan di bawah.

***************************************************************************************************

Yuk Sing dan rakan-rakannya telah menyertai aktiviti gotong-royong di sekolahnya.

Pada awal pagi lagi, Yuk Sing telah sampai di sekolah. Dia telah membawa peralatan

yang dipesan oleh gurunya seperti kain lap, plastik hitam dan berus cat.Mereka telah

dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Yuk Sing dilantik sebagai ketua dan dia

ditugaskan untuk mengecat pasu bunga.Yuk Sing disukai oleh rakan-rakannya kerana

dia seorang ketua yang baik dan bercakap dengan lemah lembut.Akhirnya, sekolah

mereka nampak ceria dan semua murid berasa gembira.

***************************************************************************************************

Jawapan:

UNIT 2  - BAHAGIAN B

TAJUK : BERKEBUN DI SEKOLAH

Soalan Pemahaman ( m/s 18 )

  1. Apakah tujuan projek ini diadakan ?
________________________________________________________________________________

           

            ________________________________________________________________________________

  1. Apakah aktiviti-aktiviti yang akan dijalankan sepanjang projek ini?
________________________________________________________________________________

      ________________________________________________________________________________

3.   Persatuan apakah yang merancang mengadakan projek ini?

_______________________________________________________________________________

4.  Apakah faedah yang kamu perolehi jika kamu menyertai projek ini?

Penulisan

BAHAGIAN A ( rujuk gambar m/s 17)

Bina ayat berdasarkan perkataan yang diberi.

1.      membersihkan kawasan

____________________________________________________________________________

2.      menyediakan peralatan

_______________________________________________________________________________

3.      membina batas dan menanam sayur

______________________________________________________________________________

4.      menyiram sayur-sayuran

_______________________________________________________________________________

5.      mengutip hasil

BAHAGIAN B

Soalan:

Kamu telah menolong ibu dan bapa kamu menanam sayur-sayuran.Tuliskan

pengalaman kamu itu.

BAHAGIAN C

Tulis nilai murni yang kamu peroleh daripada petikan di bawah.

       Lily seorang murid tahun enam yang cerdik. Dia dilahirkan dalam sebuah

keluarga yang miskin. Namun kemiskinan itu bukan penghalang untuknya

belajar seperti anak-anak orang kaya yang lain.

       Setiap hari, Lily membantu ibunya menyiram sayur-sayuran pada waktu pagi.

Selepas itu,barulah Lily memakai pakaian seragam sekolah yang lengkap. Lily

Terpaksa berjalan kaki sejauh satu kilometer ke sekolahnya.Dia sentiasa berhati-hati

semasa berada di jalan raya.

       Di sekolah, Lily disayangi oleh guru dan rakan-rakannya.Dia seorang murid yang

menghormati guru dan membantu rakan yang menghadapi masalah dalam

pelajaran.

Jawapan

UNIT 2 – BAHAGIAN C

TAJUK : BERBUDI KEPADA SEKOLAH

Soalan Pemahaman

( rujuk perbualan di m/s 21)

    1. Siapakah pihak yang menganjurkan Pertandingan Menulis Cereka Sains?
    1. Berapakah jumlah keseluruhan hadiah yang disediakan untuk peserta individu?
_____________________________________________________________________________

3. Apakah hadiah untuk sekolah yang paling banyak menghantar karya?

       ________________________________________________________________________

      

       _________________________________________________________________________

4.Rujuk kamus dan cari makna perkataan berikut

1.      cereka =___________________________________________________________

2.      lumayan= _________________________________________________________

3.      karya = ____________________________________________________________

4.      anjuran = __________________________________________________________

\

5.      bermutu = _________________________________________________________

PENULISAN

 

BAHAGIAN A

(rujuk gambar di m/s 24)

Bina ayat berdasarkan perkataan yang diberi.

1. Hari Kantin

__________________________________________________________________________________________

2. menyediakan bahan jualan

3. kupon

____________________________________________________________________________________________

4. habis dijual

_____________________________________________________________________________________________

5. mengira keuntungan

BAHAGIAN B

Soalan:

Baru-baru ini sekolah kamu telah mengadakan Hari Kantin.Tuliskan catatan sepanjang

Hari Kantin itu berlangsung.

BAHAGIAN C

 

Tulis empat pengajaran yang kamu peroleh daripada petikan di bawah.

 

 

          Ketua murid merupakan jawatan yang penting di sekolah. Ketua murid dianggap

golongan istimewa oleh guru dan murid. Mereka dibezakan melalui pemakaian uniform

tertentu.Ketua murid menjadi contoh terbaik kepada murid lain. Mereka sentiasa menjaga dan

mengamalkan disiplin yang baik. Ketua murid membantu dan menjaga keamanan sekolah.

Ketua murid juga murid yang cemerlang dan pintar di sekolah. Tanggungjawab ketua murid

amat berat dan perlu dilakukan dengan cara yang terbaik.

 

Jawapan